Yhdysvaltojen presidentinvaalit 2024: Trumpin voitto pakottaa Euroopan yhteistyöhön

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen 47. presidentiksi, ja paluu Valkoiseen taloon neljän vuoden tauon jälkeen, herättää huolestuneisuutta Euroopassa. Varapresidentti Kamala Harrisin voittoa toivottiin Euroopassa laajalti, sillä sen ajateltiin tuovan jatkoa istuvan presidentin Joe Bidenin ennakoitavalle sekä Euroopalle suotuisalle ulkopolitiikan linjalle. Trumpin linja on puolestaan ollut aiemmin ennakoimaton, mikä on herättänyt epäilystä siitä, miten transatlanttinen yhteistyö ja erityisesti Euroopan turvallisuus jatkossa kehittyvät. Erityisesti Trumpin kriittiset puheet Natosta ja epävarmuus Ukrainan tukemisesta ovat olleet keskeisiä huolenaiheita.

Trumpin valinta tuo mukanaan muutoksen, jossa Euroopan on yhä enenevissä määrin otettava vastuu omasta turvallisuudestaan. Tämä voi kuitenkin tarjota tilaisuuden vahvistaa Euroopan integraatiota ja profiilia kansainvälisessä politiikassa. Trumpin ensimmäinen kausi edisti EU:n yhtenäisyyttä, kun jäsenmaat tiivistivät yhteistyötään vastauksena epävarmuuksiin Yhdysvaltojen politiikassa. Samalla Euroopan poliittista maisemaa haastavat myös sisäiset ongelmat, kuten riittämättömät toimet ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillinnässä, taloudelliset haasteet ja äärioikeiston nousu.

Näistä jälkimmäiseen heijastuu myös osittain Trumpin vaikutus: hänen retoriikkansa ja politiikkansa ovat innoittaneet Euroopan populistisia ja nationalistisia liikkeitä. Tämä kehitys haastaa EU:n liberaaleja arvoja ja pakottaa Euroopan päättäjät reagoimaan vahvemmin. Trumpin voitto on EU-johtajien mukaan muistutus siitä, että Euroopan ja Yhdysvaltojen välinen suhde ei voi perustua pelkästään Yhdysvaltojen tukeen – Euroopan on kyettävä kantamaan suurempi vastuu omasta puolustuksestaan, kokonaisturvallisuudestaan ja asemastaan globaalissa politiikassa.

Trumpin toinen kausi eroaa ensimmäisestä, sillä tällä kertaa hänellä on kokeneempi tiimi ja vahvempi tuki republikaanien hallitsemassa kongressissa. Tämä niin kutsuttu republikaanien värisuora – presidentti, edustajainhuone ja senaatti – antaa Trumpille enemmän valtaa ajaa läpi politiikkaansa ilman merkittäviä esteitä. Se voi tarkoittaa protektionistista linjaa sekä sisä- että ulkopolitiikassa. Maailman suurimman talouden protektionismi näyttäytyisi väistämättä myös Eurooppaan ja vaatisi sopeutumista uuteen tilanteeseen niin kauppa- kuin turvallisuuspolitiikassa.

Vaikka Trumpin voitto tuo mukanaan epävarmuutta, se tarjoaa myös mahdollisuuden Euroopalle vahvistaa omaa rooliaan globaalina toimijana. Nyt on aika valita, haluaako EU olla sivustaseuraaja vai aktiivinen vaikuttaja kansainvälisessä politiikassa. EU:n toimielimiltä vaaditaan tulevalla parlamenttikaudella rohkeutta ja yhtenäisyyttä, mutta myös aktiivista ja päättäväistä toimintaa, jotta Eurooppa pysyy vahvana ja yhtenäisenä toimijana maailman näyttämöllä.

Cevor Tikerpuu

Kirjoittaja on Blicin harjoittelija, joka toivoo Euroopalle rohkeutta ja yhtenäisyyttä globaalina johtajana Yhdysvaltojen ulkopolitiikan siirtyessä uuteen aikakauteen.

Edellinen
Edellinen

Lapsen oikeuksien viikko 2024: älypuhelinten häiriökäyttö kouluissa haastaa lapsen oikeutta oppimiseen

Seuraava
Seuraava

Luodaan yhdessä toivoa paremmasta!