Syksy tarjoaa politiikan penkkiurheilijalle sekä kotimaista että globaalia viihdettä

Syksy tuo jälleen mukanaan runsaasti kiinnostavia tapahtumia politiikan kentällä, jotka muovaavat osaltaan niin Suomen, Euroopan kuin koko maailmankin tulevaisuutta. Tulevat kuukaudet voivat olla ratkaisevia monellakin tavalla, ja ne kannattaa pitää tarkasti silmällä. 

Kokosimme mielestämme neljä kiinnostavinta tärppiä syksyn politiikasta: alkava EU:n viisivuotiskausi, kotimaassa edessä olevat työmarkkinaneuvottelut, valmistautuminen kevään 2025 kunta- ja aluevaalit sekä Yhdysvaltojen presidentinvaalit, jotka kaikki tulevat osaltaan vaikuttamaan politiikan suuntaan pitkälle tulevaisuuteen. 

Euroopan seuraava viisivuotiskausi  

Uusi EU:n parlamentin kausi käynnistyi heinäkuussa, ja sen myötä parlamenttiryhmät järjestäytyvät ja valiokuntapaikat laitettiin jakoon. Parlamentin puhemieheksi valittiin jatkokaudelle maltalainen Roberta Metsola (EPP). Jatkokaudelle komission johtoon valittiin saksalainen Ursula von der Leyen (EPP). Puheessaan von der Leyen nosti tulevan kauden prioriteeteiksi muun muassa EU:n kilpailukyvyn, panostukset puhtaaseen energiaan, investoinnit, turvallisuuden sekä Ukrainan tukemisen. Syksyn aikana tullaan valitsemaan muu komissio, joka aloittanee työnsä vuoden lopussa tai viimeistään vuoden 2025 alussa. Suomessa seurataan mielenkiinnolla, mitä komissaarin salkkua maamme komissaariehdokkaalle Henna Virkkuselle (kok.) asetellaan. 

Tuleeko työmarkkinoiden neuvottelukierroksista kaaos vai uusi tussahdus? 

Syksyllä useilla aloilla käynnistyvät työnantajaliittojen ja palkansaajaliittojen väliset palkkaneuvottelut ja liittokierros. Neuvottelujen ilmapiiriä on ennakoitu vaikeaksi, sillä hallitus on koko kautensa ajan vienyt eteenpäin laajaa pakettia uudistuksia työelämän lainsäädäntöön välittämättä juurikaan ay-liikkeen vastustuksesta. Viime kevään aikana hallitus ja työmarkkinaosapuolet neuvottelivat muun muassa vientivetoisesta palkkamallista ja paikallisesta sopimisesta laihoin tuloksin, mikä tuo uusia kiistoja työmarkkinakierrokselle neuvoteltavaksi. Tätä ennen hallitus vei läpi lakimuutoksen, jolla rajoitettiin poliittisia lakkoja, mikä johti laajoihin lakkoihin, mutta päättyi hallituksen selkävoittoon. Työmarkkinakierroksella ay-liike pyrkinee hakemaan kompensaatiota sille epämieluisille hallituksen työmarkkinauudistuksille, ja voi näin toimiessaan laittaa työmarkkinat todella sekaisin syksyn aikana.  

Kevään 2025 kunta- ja aluevaaleihin valmistaudutaan vauhdilla ja se on suuri koetinkivi monelle puheenjohtajalle 

Jokaisessa puolueessa katseet käännetään syksyn alkaessa ensi keväänä käytäviin kunta- ja aluevaaleihin. Osa puolueista on jo julkaissut ensimmäiset ehdokkaansa. Aluevaalien lähestyessä nousee talouskeskusteluihin alueihin kohdistuvat säästöpaineet alueiden budjeteista. Kunta- ja aluevaalit ovat eduskuntavaalien jälkeen ensimmäiset yleispoliittisesti merkittävät vaalit, joiden lopputuloksella on vaikutusta sekä hallituksen sisäisiin että puolueiden välisiin valta-asetelmiin.  

On merkille pantavaa myös, että tulevat kunta- ja aluevaalit ovat koetinkivi usean puoleen puheenjohtajalle: keskusta, vasemmistoliitto ja RKP käyvät kevään vaaleihin uuden puheenjohtajan johdolla, mitä voidaan pitää uusille johtohahmoille tulikokeena. Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman on kerännyt kautensa aikana toistaiseksi koriinsa vain vaalitappioita, joten Lindtmanilla on henkilökohtaisesti kovat paineet onnistua.  

Päähallituspuolueet kokoomus ja perussuomalaiset voivat pitää vaalitulosta äänestäjien antamana välitodistuksena. On mahdollista, että kunta- ja aluevaalit antavat uusia kierroksia hallituksen puoliväliriihen vääntöihin.  

USA:n presidentinvaalit 

Syksyllä Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat kansainvälisen politiikan keskiössä. Vaaleissa on riittänyt käänteitä jo nyt poikkeuksellisen paljon: republikaanien ehdokas Donald Trump joutui salamurhayrityksen kohteeksi ja demokraattipresidentti Joe Biden vetäytyi ehdokkuudestaan heinäkuun lopulla. Bidenin tilalle demokraattien ehdokkaaksi valittiin elokuun lopussa Kamala Harris. Gallupit ovat hyvin tasaiset ja vaalien lopputulosta on vielä mahdotonta ennustaa. Varmaa ainoastaan on se, että vaalien ja valinnan merkitys on todella suuri, ja heijastuu sekä Naton että koko kansainvälisen yhteisön tulevaisuuteen. 

 

Sallamaarit Markkanen

Kirjoittaja on Blicin manager ja politiikan asiantuntija.

Edellinen
Edellinen

Blicin uusi trainee Johanna Mäki

Seuraava
Seuraava

Kuinka taktisesti kuntasi äänestää? Vai onko taktinen äänestäminen edes mahdollista?