Yhteiskunnalle hyödyksi, ihmisille iloksi. Anu Vehviläisestä Blicin uusi senior advisor.

Blicin tuore senior advisor Anu Vehviläinen luo blogissaan visiota vuoden 2100 Suomesta. Hänestä politiikan katseen tulisi yltää aikaan, jonka tämän päivän vauvat tulevat elämään. Ennen kaikki ei ollut paremmin, sillä sellainen kansakunta ei menesty, joka ei kykene uudistumaan. Sellainen Suomen tulee olla: uudistushaluinen menestyvä kansakunta nyt ja tulevaisuudessa.

Jätettyäni eduskunnan edellisen hallituskauden päätteeksi olen miettinyt omaa rooliani yhteiskunnassa. Haluan olla yhteiskunnalle hyödyksi, ihmisille iloksi. Olen ajatellut, että 24 eduskuntavuoden aikana kartuttamani laaja-alainen kokemus tulisi saada vielä yhteiskunnan käyttöön. Kaikki tieto ei majaile päättäjien pääkopissa tai ministeriöissä. Meidän on yhdessä varmistettava, että lainvalmistelijat ja -säätäjät saavat jatkuvasti tarvitsemansa laadukkaan ja kohdennetun lisäinformaation. Vuorovaikutteiseen kansalaisyhteiskuntaan kuuluu erilaisten näkökulmien huomioiminen. On tärkeää taata, että intressiryhmät elinkeinoelämästä järjestöihin pääsevät vaikuttamaan yhteiskuntamme tulevaisuuteen.

Viime vuosina yhteiskunnallisesta keskustelusta kaiken ilmatilan ovat vieneet talous ja turvallisuus. Ne ovat totta kai valtion toiminnan ja suvereniteetin peruskivet, mutta näistä aihioista ei synny Suomelle visiota. Kilpailukyky, yritysten kasvu ja vakaat pääomat ovat yhteiskunnan liikkeellä pitävä voima, jonka päälle on voitava rakentaa tulevaisuuskuvaa menestyvästä Suomesta. Vision ytimessä tulisi olla ihmiset, sillä visio on meitä ihmisiä varten.

Olen huolissani kansakuntamme syvenevästä eriytymisestä. Ihminen joka ei kiinnity yhteiskuntaan, ei piittaa yhteiskunnan säännöistäkään. Elämme moniarvoisuuden aikaa, jolloin vuorovaikutteisen kansalaisyhteiskunnan roolin tulisi korostua. Ajatus meistä ja heistä ei vie eteenpäin, vaan meidän ja heidän on kyettävä keskusteluun, tiedonjakoon ja kompromisseihin – vain siten on mahdollista luoda yhdessä jaettu visio menestyvästä Suomesta.

Kun jään miettimään, millaista elämä on silloin kun tämän päivän vauvat ovat varttuneet ja vuosisata on vaihtunut uuteen, mietin kokonaisuuksia ja konkretiaa. Tunnen omat juureni ja ajattelen koko Suomen etua; jotta ihmiset voisivat asua siellä missä tuntevat olonsa kotoisiksi, on väylien ja logistiikan toimivuus ensiarvoisen tärkeää. Sitä vaatii sekä julkiset palvelut että elinkeinoelämä, ja tämän kaiken keskiössä on tavallinen kansalainen. Suomen tulee edelleen satsata kokeilukulttuuriin ja olla ajurina uusien innovaatioiden edessä. Uudistukset ja uudistushenkinen asenne eivät synny ilman laadukasta ja täsmällistä tietoa. Haluan tuoda osaamiseni yhteisen hyvän edistämiseen, jotta suomalaisessa päätöksenteossa uskallettaisiin innovoida isosti ja laatia visioita tästä pitkälle tulevaisuuteen.

Anu Vehviläinen

Senior Advisor

Edellinen
Edellinen

Trainee-haku Helsinkiin on käynnistynyt

Seuraava
Seuraava

Blicin uusi trainee Johanna Mäki